Kebaikan Berbasikal Yang Perlu Anda Tahu

Dalam artikel ini kami akan kongsikan kelebihan berbasikal dan juga kebaikan berbasikal untuk wanita, kebaikan berbasikal di rumah, kebaikan berbasikal untuk lelaki, kebaikan berbasikal untuk kurus.

Artikel berkaitan: Bahaya Berbasikal Terlalu Lama

Kebaikan Berbasikal

Berikut adalah maklumat mengenai kebaikan berbasikal yang dikongsikan oleh https://hellodoktor.com/kecergasan/aktiviti-lain/kelebihan-berbasikal/

Kebaikan Berbasikal

Membakar kalori

Anda kehilangan banyak kalori apabila dengan berbasikal. Malah, setengah jam berbasikal pada kadar sederhana dengan berat 155 paun di atas basikal pegun membakar 260 kalori.

Jika anda mempunyai berat badan yang lebih dan berbasikal pada intensiti yang lebih tinggi, anda akan membakar lebih banyak kalori.

Baik untuk sendi

Terdapat banyak aktiviti aerobik yang tidak sesuai dengan sendi-sendi kita kerana kesan dari aktiviti tersebut. Contohnya berjoging atau sukan berpasukan.

Walau bagaimanapun, berbasikal, secara umum, membuatkan jantung anda mengepam tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada sendi.

Kelebihan berbasikal: Manfaat kepada jantung

Berbasikal boleh akan meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Berbasikal secara berkala menyihatkan badan kerana ia mengurangkan tekanan darah tinggi, mengawal gula dalam darah dan juga menghalang serangan jantung.

Anda akan tidur lebih lena

Jika anda menghadapi masalah tidur atas apa jua sebab, berbasikal mungkin boleh menjadi penawar untuk anda.

Sumber: https://hellodoktor.com/kecergasan/aktiviti-lain/kelebihan-berbasikal/