Biodata Amir Jahari

Dalam artikel ini kami akan kongsikan info mengenai biodata Amir Jahari atau Amir Jahari biodata & fakta menarik yang perlu anda tahu yang dikongsikan oleh laman Amir_Jahari (malay.wiki)

Lain: Biodata Marissa Dania Hakim

Amir Jahari

Mohamad Amirullah bin Jahari atau lebih dikenali sebagai Amir Jahari (lahir 31 Mei 1992) merupakan seorang penyanyi, pemuzik dan penulis lagu Malaysia.

Beliau dilahirkan dan dibesarkan di negeri Bumi Kenyalang, Sarawak. Kerjaya muzik beliau bermula pada 2011 apabila beliau diujibakat untuk musim kesembilan rancangan pencarian bakat baru dalam bidang nyanyian, Akademi Fantasia.

Biodata Amir Jahari

Nama Penuh Amir Jahari : Mohamad Amirullah Bin Jahari

Pekerjaan: Penyanyi, pemuzik, penulis lagu

Kelahiran: 31 Mei 1992 di Kuching, Sarawak, Malaysia

Genre: Pop, akustik

Laman sesawang: www.amirjahari.com

Fakta Menarik Amir Jahari

2011-2012: Kejayaan komersial awal

Amir Jahari ialah salah seorang peserta Akademi Fantasia musim kesembilan pada 2011 dan beliau hanya bertahan selama tiga minggu dalam akademi apabila konsert minggu ketiga dia digugurkan bersama seorang lagi pelajar AF9 iaitu Ayda Jebat melalui Operasi Gugur disebabkan tiada peningkatan prestasi dalam persembahan mereka selama tiga minggu konsert AF9 berlansung.

2013-kini: Album pertama dan projek muzik

Amir Jahari melancarkan album pertamanya, Penghibur Jalanan pada 29 April 2013, album ini memuatkan sebanyak 9 lagu, termasuk 2 lagu akustik. Beliau menggunakan permainan teka silangkata sebagai kulit album. Single pertama dari album ini ialah Tanpamu, diikuti oleh single kedua, Penghibur Jalanan dan single ketiga, Gelisah.

Beliau menyertai kumpulan Go Gerila yang mana beliau ialah vokalis utamanya bersama Aizat Amdan dan seterusnya menubuhkan kumpulan muziknya sendiri, The Amir Jahari Project.

Pada 2016, beliau melancarkan single pertamanya yang bertajuk Ingga yang akan dimuatkan dalam album keduanya yang akan menjengah pasaran nanti. Mengetengahkan bahasa Melayu Sarawak sepenuhnya. Lagu ini menampilkan bunyian ‘sape, alat muzik tradisional Orang Ulu dengan alunan melodi Sarawak digabung bersama muzik Amir yang berentak folk rock kontemporari.

Sumber: Amir_Jahari (malay.wiki)