Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Mudah & Cepat

Dalam artikel ini kami akan kongsikan mengenai cara hilangkan parut jerawat dan cara nak hilangkan parut jerawat dalam masa 1 hari. Tips cara hilangkan parut jerawat hitam juga ada termasuk cara hilangkan parut jerawat dengan cepat.

Artikel berkaitan: Punca Dan Cara Merawat Jerawat Yang Timbul Sebab Pakai Face Mask

Hilangkan Parut Jerawat

Berikut adalah cara hilangkan parut jerawat dengan cepat yang boleh anda ikuti yang dikongsikan oleh artikel asal di Hello Doktor.

Cara Hilangkan Parut Jerawat

Ais

Dengan meletakkan ais pada jerawat dapat membantu mengurangkan saiz dan kemerahan jerawat. Ais juga boleh membuatkan kulit terasa kebas, membuatkan anda tidak akan merasa sakit daripada sista nanah yang besar dan menyakitkan itu.

Ais juga berfungsi sebagai astringen semula jadi untuk mengetatkan liang sekitar cela dan parut, membuatkan parut kurang jelas, dengan mengurangkan saiz liang yang terjejas disebabkan jerawat.

Hirisan Tomato & Timun

Dengan menggosok

hirisan tomato pada parut juga didapati berkesan dalam mengurangkan kemunculan cela atau parut. Ini sebahagiannya disebabkan oleh vitamin A dan karoten dalam tomato, yang menambah baik tekstur kulit.

Timun pula boleh mengurangkan keradangan, melegakan kulit dan menyembuhkan parut yang disebabkan oleh jerawat.

Putih Telur

Telur mengandungi sejumlah besar protein dan dengan menggunakannya secara langsung kepada kulit anda, anda boleh mempercepatkan proses penyembuhan.

Protein adalah blok pembinaan tisu selular, dan otot, jadi sapukan secara langsung dan biarkannya di muka anda boleh meningkatkan sedikit kecepatan pemulihan parut jerawat anda.

Jus Limau

Sapuan pada kulit berfungsi untuk mengelupaskan sel-sel mati dan menggalakkan keanjalan kulit dan pertumbuhan kulit yang baru, manakala jika diambil secara oral, jus limau boleh membantu liang roma membersihkan liang bagi mendapatkan kulit bersih yang cerah.

Ciri pelunturan jus limau menjadikan cela kurang kelihatan. Jus limau juga membantu dalam pembuangan sel-sel kulit mati dan dalam pertumbuhan semula sel-sel baru, di samping meningkatkan keanjalan kulit.

Minyak Zaitun

Anda perlu menggunakan minyak zaitun untuk mencerahkan parut jerawat. Ia akan menjadikan kulit licin kembali dan mengurangkan betapa ketara parut anda.

Minyak zaitun penuh dengan antioksidan semula jadi, disebabkan itu ia begitu kerap digunakan di seluruh dunia untuk pelbagai manfaat kesihatan. Dari segi membersihkan cela kulit dan parut, ia adalah salah satu pilihan rawatan sampingan yang terbaik.

Sumber: Hello Doktor