Ini Adalah Jenis Bentuk Badan Anda Yang Perlu Anda Tahu

Dalam artikel ini kami akan kongsikan info mengenai jenis bentuk badan manusia seperti jenis bentuk badan perempuan & jenis bentuk badan lelaki.

Artikel berkaitan: Ini 7 Cara Diet Yang Betul Untuk Turun Berat Badan

Jenis Bentuk Badan

Berikut adalah maklumat mengenai jenis bentuk badan yang dikongsikan oleh artikel asal di Hello Doktor.

Jenis Bentuk Badan

Bentuk jam pasir

Ini dikenali sebagai jenis badan yang ideal. Bentuk jam pasir dicirikan sebagai ukur lilit pinggul dan ukur lilit dada anda mempunyai kelebaran yang sama dan pinggang anda jelas terbentuk. Selain itu, anda berkemungkinan besar mempunyai ukuran bentuk badan menegak yang seimbang.

Segi tiga terbalik

Ini adalah bentuk kedua terbaik dengan ciri: payudara yang besar sepadan, atau anda mempunyai bahu yang luas, atau kedua-duanya; peha yang runcing dengan bentuk pinggang yang jelas; kaki yang panjang dan ramping dan punggung yang rata.

Badan bentuk pear

Bentuk ini melibatkan ukur lilit payudara yang lebih kecil berbanding ukur lilit pinggul dan bentuk pinggang yang jelas; bahu sempit, ukuran bentuk badan menegak dengan kaki lebih pendek, peha penuh dan bahagian punggung yang bulat penuh.

Badan segi empat tepat

Ini adalah jenis bentuk dengan lilitan payudara dan lilitan pinggul dengan lebar yang sama, kaki dan lengan yang sama panjang, payudara kecil atau sederhana, badan seimbang atau jenis badan kaki panjang dengan punggung rata. Ini boleh dianggap sebagai bentuk jam pasir dalam beberapa kes, tetapi jenis bentuk ini membuatkan anda kelihatan lebih pendek dan lebih berat daripada keadaan sebenar anda.

Bentuk epal

Bentuk ini mempunyai penampilan khas keseluruhan yang bulat di pinggang, perut yang besar dan ke bawah, peha lebar dan peha bahagian atas penuh.

Bentuk badan adalah berdasarkan struktur rangka anda. Titik penentunya adalah pada bahu, pinggang, dan pinggul anda. Dalam kebanyakan orang, anda akan mempunyai bentuk yang sama sepanjang hayat anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin berubah antara bentuk langsing dan bentuk bulat pada waktu yang berbeza. Adakah anda terkejut mengetahui bentuk badan anda? Apa jua bentuk badan anda, ingat bahawa yang paling penting adalah keyakinan diri anda terhadap badan anda.

Sumber: Hello Doktor