in

Waktu Solat Terengganu 2022 1443H 1444H Jakim

waktu solat terengganu

Berikut adalah jadual waktu solat negeri terengganu pada tahun 2022 (Masihi), 1443 (Hijrah) dan 1444 (Hijrah) bagi zon-zon di kawasan seluruh negeri Terengganu disediakan dibawah ini yang diambil dari laman web rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Dengan adanya waktu solat ini, anda boleh mengetahui waktu imsak terengganu, waktu subuh terengganu, waktu syuruk terengganu, waktu zohor terengganu, waktu asar terengganu, waktu maghrib terengganu atau waktu berbuka puasa terengganu dan waktu isyak terengganu.

Waktu Solat Tahunan Terengganu 2022 1443H 1444H Jakim

Dibawah ini adalah jadual waktu solat zon Terengganu waktu solat Kuala Terengganu, waktu solat Marang, waktu solat Kuala Nerus, waktu solat Besut, waktu solat Setiu, waktu solat Hulu Terengganu, waktu solat Dungun, waktu solat Kemaman untuk tahun 2022 bagi memudahkan anda untuk simpan dan rujuk.

Rujukan: Terengganu Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak 2022 1443H Jakim

Waktu Solat Kuala Terengganu, Marang, Kuala Nerus

Untuk waktu solat kuala terengganu, waktu solat marang, waktu solat kuala nerus, anda boleh muat turun Jadual Waktu Solat Kuala Terengganu, Marang, Kuala Nerus Tahun 2022

Waktu Solat Besut, Setiu

Untuk waktu solat besut, waktu solat setiu, anda boleh muat turun Jadual Waktu Solat Besut, Setiu Tahun 2022

Waktu Solat Hulu Terengganu

Untuk waktu solat hulu terengganu, anda boleh muat turun Jadual Waktu Solat Hulu Terengganu Tahun 2022

Waktu Solat Dungun, Kemaman

Untuk waktu solat dungun, waktu solat kemaman, anda boleh muat turun Jadual Waktu Solat Dungun, Kemaman Tahun 2022

Kepentingan Solat Di Awal Waktu

Sejak dari kecil kita dididik tentang kepentingan mengerjakan solat, di sekolah juga tidak terlepas subjek didalam silibus pembelajaran tentang bagaimana mahu mendirikan solat dan asal usul solat lima waktu. Semakin hari, semakin umur kita meningkat, mungkin sedikit sebanyak telah memberi banyak kesedaran dan ilmu sedikit sebanyak mengenai kebaikan solat sunat tambahan setelah solat fardhu yang lima itu.

Jika kita tahu bagaimana kesukaran baginda Rasulullah SAW sehingga membuat tawar menawar dengan Allah Ta’ala dalam pengurangan solat fardhu sehingga menjadi lima waktu sahaja, Iaitu solat Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isyak, mungkin tidak sedikit terlintas didalam fikiran kita kesukaran dalam melakukan solat lima waktu pada waktu yang telah ditetapkan iaitu solat di awal waktu.

Setiap masa, kita sentiasa terdedah dengan penguasaan nafsu selain daripada hasutan iblis dan syaitan yang dilaknat Allah. Bagaimana caranya mengawal nafsu tersebut? Sedarkah anda sekarang ini, mengapa solat itu disebut sebagai tiang agama? Disebalik ungkapan tersebut, kita akan dapati dengan mengerjakan solat diawal waktu dapat mengajar kita dalam menguasai diri kita dan ke atas penguasaan hawa nafsu yang selalu berkeinginan  rasa syahwat yang melampaui batas Islam.

Solat di awal waktu juga membantu kita menjadi manusia yang berdisplin. Kesan menepati solat di awal waktu sangat besar kesannya jika kita membiasakan di dalam kehidupan. Kerana dengan mengatur jadual solat bermaksud kita juga bijak mengatur jadual harian kita. Kehidupan seharian pasti tidak kan menjadi tidak terurus. Kita akan sentiasa hidup dengan tenang, fikiran juga tidak menjadi tegang.

Sumber: JAKIM