in

Doa Abu Darda (Bacaan Rumi & Maksud)

doa abu darda

Dalam artikel ini kami akan kongsikan info mengenai abu darda doa, doa abu darda rumi, doa abu darda pdf dan maksud doa abu darda untuk panduan anda.

Doa Abu Darda

Berikut adalah panduan lengkap abu darda doa yang diambil dari laman akuislam.

Doa Abu Darda

Berikut adalah doa abu darda:

doa abu darda

Doa Abu Darda Rumi

Berikut adalah doa abu darda rumi untuk memudahkan anda yang kurang mahir:

Bismillahir-rahmanirrahim, Alhamdulillahi Robbil ‘Alamin, Wassolatu Wassalamu ‘Ala Sayyidina Muhammadin Ashrofil ‘Anbiya’i Wal Mursalin, Wa ‘Ala Aalihi Wasohbihi Ajmain. 

Allahumma Anta Robbi, Laa Ilaha illa Anta. ‘Alaihi Tawakkaltu, Wa Anta Robbul ‘Arsyil-‘Azim. 

MasyaAllahu KaaNa, Wa Maa Lam Yasha’ Lam Yakun. Laa Haula Wala Quwwata Illa Billahil-‘Azim. A’lamu Annallaha ‘Ala Kulli Syai’in Qodir, Wa Annallaha Kod AhaThoBikulli Syai’in ill-ma. 

Allahumma Inni ‘Auzubika Min Syarri Nafsi, Wa Man Syarri Kulli Dabbatin Anta Aakhizun Binasiyatiha Inna Robbi Sirotin Mustaqim. 

Wasollallahu ‘Ala Sayyidina Muhammadin Wa ‘Ala Aalihi Wasohbihi Wassalam, Walhamdulillahi Robbil ‘Alamin. 

Maksud Doa Abu Darda

Berikut adalah terjemahan doa abu darda untuk makluman anda:

Segala puji hanyalah bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Selawat dan salam ke atas tuan kami, Nabi Muhammad semulia-mulia nabi dan rasul, (selawat dan salam ini juga dilimpahkan) ke atas ahli keluarga Baginda, dan para sahabatnya sekalian.

Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada tuhan (yang layak disembah melainkan Engkau). Aku hanya bertawakkal kepadaMu, dan Engkaulah Tuhan bagi ‘Arasy yang besar.

Apa yang dikehendaki oleh Allah pasti akan berlaku, dan apa yang tidak dikehendakinya pasti tidak akan berlaku.

Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Aku mengetahui bahawa Allah Maha Berkuasa ke atas setiap sesuatu, dan bahawa ilmu Allah meliputi segala perkara.

Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung denganMu daripada kejahatan diriku dan kejahatan setiap binatang yang melata yang Engkau memegang ubun-ubun mereka (berkuasa ke atas setiapnya).

Sesungguhnya Tuhanku berada di atas jalan yang lurus. Semoga Allah melimpahkan selawat ke atas tuan kami, Nabi Muhammad, ahli keluarga Baginda, para sahabatnya, dan berilah kesejahteraan (kepada mereka).

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Kelebihan Doa Abu Darda

Doa Abu Darda ra amat terkenal dan sering diajar untuk diamalkan agar ia menjadi pelindung diri, keluarga dan harta daripada mala petaka.

Sumber: Akuislam