Doa Selamat Ringkas (Bacaan Rumi & Maksud)

Dalam artikel ini kami akan kongsikan info mengenai doa selamat ringkas, doa selamat rumi, doa selamat majlis, doa selamat hair lahir dan maksud doa selamat.

Doa menarik lain: Senarai Doa Dipermudahkan Segala Urusan

Doa Selamat

Berikut adalah panduan doa selamat

Doa Selamat Ringkas

Berikut adalah bacaan doa selamat ringkas yang boleh anda baca.

Doa Selamat Rumi

Disertakan sekali doa selamat rumi bagi memudahkan anda untuk baca doa ini untuk sebarang majlis.

bacaan doa selamat

Maksud Doa Selamat

Ya Allah, sesungguhnya kami meminta perlindungan dan kami simpankan kepadaMu agama kami, diri kami, keluarga kami, anak-anak kami, harta-harta, dan segala sesuatu yang telah Engkau berikan kepada kami.

Ya Allah, jadikan kami dalam pemeliharaanMu, keamananMu serta perlindunganMu dari syaitan yang derhaka, keterpaksaan yang menyimpang dari mata gelap, kezaliman dan kejahatan.

Sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu.

Ya Allah hiasilah kami dengan kesihatan dan keselamatan dan tetaplah kami dengan ketakwaan dan keteguhan hati dan jauhkanlah kami dari kejahatan besar yang menyesalkan.

Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar atas segala permohonan.

Ya Allah, ampunilah kami, orang tua kami, anak-anak kami, guru-guru kami, saudara-saudara kami seagama, sahabat-sahabat kami, siapa yang menyayangi kami untuk mendapatkan redhaMu dan siapa yang berbuat baik kepada kami dan orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan, orang Islam lelaki dan perempuan.

Ya Allah, Tuhan semesta Alam.

Ya Allah, berilah rahmat serta salam atas hamba dan utusanMu, junjungan kami Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabatnya.

Dan limpahkan rezeki kepada kami dan diikuti dengan kesempurnaan mengikutinya zahir dan batin, kesihatan dan keselamatan dengan rahmatMu Ya Allah Tuhan yang Maha Pengasih.

Dan Semoga Allah selalu melimpahkan selawat dan salam kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sabatnya.

Ya Tuhan kami, terimalah doa kami.

Sesungguhnya Engkau mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat lagi Maha Mengasihani.

Janganlah Engkau mengira kesalahan dan jenayah kami, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah.

Dan akhir doa-doa mereka (orang yang beriman) adalah segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta Alam.

Sumber: https://akuislam.com/blog/ibadah/doa-selamat/