Idea Menu Potluck Pejabat, Sekolah & Sambutan Raya

Dalam artikel ini kami akan kongsikan idea menu potluck pejabat, idea menu potluck sekolah & idea menu potluck sambutan raya terkini yang boleh anda ikuti.

Lain: Resepi Roti Boy Homemade Sama Seperti Di Kedai

Idea Menu Potluck

Berikut adalah idea menu potluck yang dikongsikan oleh artikel asal di laman https://ecentral.my/idea-menu-potluck/

Kepentingan konsep potluck

Mungkin ramai yang tidak tahu, jamuan makan-makan berkonsepkan menu potluck ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri:

 1. Mengelakkan menu yang sama – Bayangkan 2 3 orang di tempat kerja atau sekolah anda membawa menu yang sama, bukankah itu satu perkara yang merugikan kerana pilihan makanan akan berkurangan kerana terdapat makanan / menu yang sama?
 2. Mengelakkan pembaziran – Apabila setiap individu membawa menu potluck yang berasingan, maka kebarangkalian untuk kesemua menu untuk habis adalah lebih tinggi
 3. Memupuk semangat bekerjasama – Kebiasaannya apabila jamuan diadakan dengan konsep potluck, setiap individu akan memaklumkan makanan atau juadah yang akan di bawa. Ini seterusnya dapat mengelakkan individu lain membawa menu yang sama.
 4. Menggalakkan kreativiti – Jamuan berkonsepkan potluck dapat mengelakkan lebih daripada seorang membawa makanan yang sama. Misalnya, sekiranya anda ingin membawa kek tetapi ada individu lain yang mahu membawa kek pisang, maka anda boleh fikirkan menu kek lain yang bersesuaian.

Contoh Menu Potluck

Tidak ada idea apa juadah yang ingin dibawa?

Berikut antara beberapa idea menu potluck untuk jamuan di pejabat, sekolah atau di mana sahaja.

Anda boleh cuba salah satu makanan / minuman di bawah:

 1. Menu berkonsepkan Mi – Mi Hun Goreng, Mi Goreng, Mi Hailam, Mi Sum
 2. Menu berkonsepkan kak – Kek Span, Kek Pisang, Kek Lapis, Cup Cake
 3. Menu berkonsepkan nasi – Nasi Ayam, Nasi Daging, Nasi Lemak
 4. Menu barat – Lasagna, Pasta, Spaghetti
 5. Kuih-muih – Karipap, cheese tart, tepung talam, kuih lapis,
 6. Minuman berperisa – Oren, anggur dan lain-lain
 7. Ayam goreng
 8. Anek bubur – Bubur lambut, bubur jagung, bubur kacang hijau, bubur durian
 9. Roti Jala
 10. Koktail
 11. Agar-agar puding
 12. Sate
 13. Buah-buahan – Tembikai, nanas, oren
 14. Tiramisu

Tips Pemilihan Menu

Sebelum anda mengambil keputusan untuk menyumbangkan menu potluck dalam sesuatu jamuan, adalah lebih baik anda mempertimbangkan perkara-perkara berikut:

 1. Tidak sama dengan orang lain – Kalau orang lain hendak bawak Nasi Daging, elakkan membawa menu potluck yang sama untuk elakkan pembaziran.
 2. Bajet – Jika bajet anda tidak banyak boleh sumbang hidangan yang lebih murah seperti kuih muih, mi goreng dan seumpamanya. Sate, hidangan barat dan beberapa hidangan lain sudah tentu tidak sesuai dengan bajet anda.
 3. Logistik – Makanan yang kering lebih mudah dibawa. Sekiranya anda ingin membawa makanan bersup atau berkuah seperti mi su, laksa dan seumpamanya pastikan anda mempunyai kelengkapan yang mencukupi. Anda juga perlu menyediakan mangkuk plastik bagi hidangn jenis berkuah atau bersup ini.
 4. Berfikiran kreatif – Kalau sudah terdapat 2 3 orang yang membawa hidangan berat seperti mi dan nasi, lebih baik bawa hidangan ringan seperti kuih muih atau pencuci mulut untuk elakkan makanan tidak habis

Sumber: https://ecentral.my/idea-menu-potluck/