in

Waktu Solat Johor 2022 1443H 1444H Jakim

waktu solat johor

Berikut adalah jadual waktu solat negeri johor pada tahun 2022 (Masihi), 1443 (Hijrah) dan 1444 (Hijrah) bagi zon-zon di kawasan seluruh negeri Johor disediakan dibawah ini yang diambil dari laman web rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Dengan adanya waktu solat ini, anda boleh mengetahui waktu imsak johor, waktu subuh johor, waktu syuruk johor, waktu zohor johor, waktu asar johor, waktu maghrib johor atau waktu berbuka puasa johor dan waktu isyak johor.

Waktu Solat Tahunan Johor 2022 1443H 1444H Jakim

Dibawah ini adalah jadual waktu solat zon Johor Pulau Aur dan Pulau Pemanggil, Johor Bahru, Kota Tinggi, Mersing, Kluang, Pontian, Batu Pahat, Muar, Segamat, Gemas Johor untuk tahun 2022 bagi memudahkan anda untuk simpan dan rujuk.

Rujukan: Johor Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak 2022 1443H Jakim

Waktu Solat Pulau Aur dan Pulau Pemanggi

Untuk waktu solat pulau aur dan waktu solat pulau pemanggi, anda boleh muat turun di sini: Jadual Waktu Solat Pulau Aur dan Pulau Pemanggi Tahun 2022

Waktu Solat Johor Bahru, Kota Tinggi, Mersing

Untuk waktu solat johor bahru, waktu solat kota tinggi, waktu solat mersing, anda boleh muat turun di sini: Jadual Waktu Solat Johor Bahru, Kota Tinggi, Mersing Tahun 2022

Waktu Solat Kluang, Pontian

Untuk waktu solat kluang dan waktu solat pontian, anda boleh muat turun di sini: Jadual Waktu Solat Kluang, Pontian Tahun 2022

Waktu Solat Batu Pahat, Muar, Segamat, Gemas Johor

Untuk waktu solat batu pahat, waktu solat muar, waktu solat segamat, waktu solat gemas johor, anda boleh muat turun di sini: Jadual Waktu Solat Batu Pahat, Muar, Segamat, Gemas Johor Tahun 2022

Kepentingan Solat Di Awal Waktu

Sejak dari kecil kita dididik tentang kepentingan mengerjakan solat, di sekolah juga tidak terlepas subjek didalam silibus pembelajaran tentang bagaimana mahu mendirikan solat dan asal usul solat lima waktu. Semakin hari, semakin umur kita meningkat, mungkin sedikit sebanyak telah memberi banyak kesedaran dan ilmu sedikit sebanyak mengenai kebaikan solat sunat tambahan setelah solat fardhu yang lima itu.

Jika kita tahu bagaimana kesukaran baginda Rasulullah SAW sehingga membuat tawar menawar dengan Allah Ta’ala dalam pengurangan solat fardhu sehingga menjadi lima waktu sahaja, Iaitu solat Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isyak, mungkin tidak sedikit terlintas didalam fikiran kita kesukaran dalam melakukan solat lima waktu pada waktu yang telah ditetapkan iaitu solat di awal waktu.

Setiap masa, kita sentiasa terdedah dengan penguasaan nafsu selain daripada hasutan iblis dan syaitan yang dilaknat Allah. Bagaimana caranya mengawal nafsu tersebut? Sedarkah anda sekarang ini, mengapa solat itu disebut sebagai tiang agama? Disebalik ungkapan tersebut, kita akan dapati dengan mengerjakan solat diawal waktu dapat mengajar kita dalam menguasai diri kita dan ke atas penguasaan hawa nafsu yang selalu berkeinginan  rasa syahwat yang melampaui batas Islam.

Solat di awal waktu juga membantu kita menjadi manusia yang berdisplin. Kesan menepati solat di awal waktu sangat besar kesannya jika kita membiasakan di dalam kehidupan. Kerana dengan mengatur jadual solat bermaksud kita juga bijak mengatur jadual harian kita. Kehidupan seharian pasti tidak kan menjadi tidak terurus. Kita akan sentiasa hidup dengan tenang, fikiran juga tidak menjadi tegang.

Sumber: JAKIM