in

Cara Print Dari Handphone Ke Printer

cara print dari handphone

Untuk pengetahuan anda, ianya amat mudah untuk cara print dari handphone ke printer tanpa menggunakan laptop & PC. Kalau dari awal sudah tahu cara nak print dari handphone ini, sudah pasti ianya amat membantu ibu dan ayah atau sesiapaun yang perlu print dokumen dengan cepat.

Tips lain: Cara Buat Google Form

Cara Print Dari Handphone

Cara Print Dari Handphone Ke Printer

Ada 5 langkah asas cara print dari handphone terus ke printer tanpa connect ke laptop.

  1. Mesti ada printer.
  2. Beli cable OTG seperti di gambar.*
  3. Jom kita ke apps store dan install Noko Print.
  4. Lepas tu on setting OTG, klik NokoPrint.
  5. Pilih gambar / dokumen / PDF yang nak print tu.
  6. Setting apa yang patut dan tekan Print. Yeay dah siap!!! (Nak tengok step-by-step boleh rujuk panduan bergambar di bawah oleh Ella Rahmah Abdul Samat)

*Contoh kabel OTG. Ada banyak jenis boleh beli, murah-murah pun takpe.

cara print dari handphone

Ini contoh kalau cari online:

cara print dari handphone

Langkah-langkah Connect Handphone Terus Ke Printer

LANGKAH 1 : SEDIAKAN PERALATAN – PRINTER & KABEL OTG

Ini contoh kabel OTG.

cara print dari handphone

LANGKAH 2 : INSTALL APPS NOKOPRINT

Boleh cari dekat PlayStore apps NokoPrint dan install dulu dekat handphone.

cara print dari handphone
cara print dari handphone

LANGKAH 3 : CUCUK KABEL OTG PADA HANDPHONE DAN SAMBUNGKAN PADA KABEL PRINTER

cara print dari handphone
cara print dari handphone

Pastikan printer dah turn on.

cara print dari handphone

LANGKAH 4 : SETTING APPS NOKOPRINT (untuk connect handphone dengan printer)

Ok sekarang kita setting untuk print dokumen terus dari handphone.

cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone

LANGKAH 5: CARA PRINT DOKUMEN

Ok bila dah setting tu bolehlah kita print apa-apa dokumen yang ada dalam handphone.

Kalau nak print dokumen dari Whatsapp, ikut je cara ni :

cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone
cara print dari handphone

SIAP! Mudah kan?

Ok lepas ni bolehlah kita print dokumen terus dari handphone sahaja tanpa perlu connect melalui laptop atau PC lagi.

NOTA: Saya guna printer epson l360 ye. Rasanya kebanyakan printer pun boleh sebab ramai dah cuba, tak pastilah kalau printer tertentu tak boleh pula.

Apapun, semoga bermanfaat dan berguna kepada anda yang bekerja dari rumah atau juga untuk anak-anak yang belajar dari rumah.

*Sumber asal: Facebook Ella Rahmah Abdul Saat